Yuran dan Caj Freelancer

Untuk Majikan

Projek

Freelancer adalah percuma untuk mendaftar, memaparkan projek, menerima bida daripada pekerja bebas, menyemak portfolio pekerja bebas dan membincangkan keperluan projek. Jika anda memilih untuk menganugerahkan projek tersebut, dan pekerja bebas tersebut menerimanya, kami akan mengecaj anda dengan yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan.

Kos dan bagaimana yuran ini dikenakan bergantung kepada jenis projek tersebut.

Untuk projek berharga tetap, yuran berjumlah 3% atau RM9.90 MYR (mana-mana yang lebih tinggi) akan dilevi pada waktu ketika sebuah projek yang telah dianugerahkan oleh anda telah diterima oleh setiap pekerja bebas yang anda anugerahkan. Jika anda kerap membayar pekerja bebas tersebut lebih daripada amaun bida yang asal kami juga akan mengenakan caj pada yuran projek pada mana-mana bayaran yang terlebih bayar.

Untuk projek mengikut jam, yuran berjumlah 3% dilevikan pada setiap pembayaran yang dibuat kepada pekerja bebas tersebut.

Anda boleh membatalkan projek tersebut daripada papan pemuka pada bila-bila masa dalam tempoh sehingga tujuh (7) hari selepas projek tersebut telah diterima bagi mendapat pemulangan penuh yuran anda.

Pilihan naik taraf projek boleh dibeli.

Pertandingan-pertandingan

Ketika pemaparan sebuah pertandingan, para majikan perlu menyediakan dana sama banyak dengan jumlah hadiah pertandingan. Kami mempunyai Jaminan Pemulangan Kembali bagi hadiah wang ini.

Jaminan Pemulangan Kembali ini membenarkan anda untuk mendapatkan semula wang anda dalam tempoh sehingga 30 hari daripada penutupan pertandingan jika anda tidak berpuas hati dengan entri-entri yang dihantarkan. Anda akan diberi semula wang tersebut dengan cara menghubungi khidmat sokongan.

Ambil perhatian bahawa pemulangan wang kembali tidak tersedia dalam 'Pertandingan terjamin', dan pemulangan wang kembali ini tidak termasuk mana-mana naik taraf yang anda mungkin telah pilihkan bagi pertandingan tersebut. Jika anda telah memilih sebuah entri sebagai pemenang dan telah melengkapkan penyerahan pertandingan, di mana anda telah melepaskan hadiah wang kepada mereka, anda tidak layak untuk mendapat pemulangan wang kembali.

Tidak ada yuran peraduan untuk pemaparan dan penganugerahan peraduan bagi majikan.

Setiap entri tambahan yang dianugerahkan juga akan memerlukan bayaran hadiah untuk entri tersebut.

Naik taraf peraduan pilihan boleh dibeli.

Perkhidmatan

Pada ketika pemesanan perkhidmatan, para majikan mestilah menyediakan dana yang sama banyak dengan jumlah harga perkhidmatan. Bayaran tersebut adalah dilindungi oleh Sistem Pembayaran Milestone Freelancer. Hanya lepaskan bayaran apabila anda 100% puas hati dengan kerja yang telah disiapkan.

Untuk Freelancer

Freelancer adalah percuma untuk mendaftar, cipta profil, pilih kemahiran bagi projek yang anda minati, muat naik portfolio, terima notis projek, bincang maklumat projek dengan majikan, bida pada projek (ahli-ahli percuma menerima permulaan 8 bida setiap bulan) dan masuk pertandingan.

Naik taraf bida pilihan boleh dibeli untuk mempromosi sebuah bida.

Projek

Bagi projek berharga tetap, jika anda telah dianugerahkan sebuah projek, dan anda menerimanya, kami mengenakan caj sedikit yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan. Jika anda kerap dibayar lebih daripada amaun bida yang asal, kami juga akan mengenakan yuran projek pada mana-mana bayaran terlebih bayar.

Bagi projek mengikut jam, yuran ini dilebikan setiap pembayaran pada ketika ia dibuatkan oleh majikan kepada anda.

Yuran bagi projek berharga tetap adalah 10% atau RM16.50 MYR, mengikut yang mana yang lebih tinggi, dan 10% bagi projek mengikut jam.

Pertandingan-pertandingan

Menghantar entri ke pertandingan adalah percuma. Yuran pertandingan dikenakan apabila anda dianugerahkan hadiah pertandingan. Yuran ini dikenakan apabila hadiah tersebut dilepaskan, iaitu selepas pertandingan itu telah dianugerahkan kepada anda dan penyerahan bahan-bahan entri telah dilengkapkan kepada kepuasan hati pemapar pertandingan.

Yuran pertandingan pekerja bebas ialah 10% atau RM16.50 MYR, mengikut yang mana yang lebih tinggi.

Perkhidmatan

Sekiranya anda kemudiannya diupah untuk melakukan Perkhidmatan tersebut, yuran sebanyak 20% dari jumlah harga perkhidmatan akan dicaj. Ini akan dicaj semasa perkhidmatan ditempah dengan cara memotongnya daripada pembayaran yang anda terima.

Program Freelancer Utama

Jika anda berada dalam Program Freelancer Pilihan, anda akan dikenakan yuran projek 15% apabila anda dianugerahkan dan menerima projer Perekrut. Ia tidak akan dicaj pada awal proses, seperti projek-projek lain, tetapi hanya ketika anda menerima bayaran.

Bayaran balik sebagai Kredit Bonus

Kadangkala, pemulangan kembali yuran mungkin dikenakan sebagai kredit bonus. Bonus ini hanya boleh digunakan di laman ini, dan tidak boleh dikeluarkan atau dipindahkan. Bonus ini akan luput dalam 90 hari dari tarikh resit.

Promosi 0% Caj

Komisyen projek Freelancer dicaj untuk freelancer yang merujuk majikan baru yang tidak mempunyai akaun di Freelancer.com dan siapa sertai dan membuat akaun baru, akan dikurangkan dari 10% ke 0%, untuk semua projek dibuat oleh freelancer yang merujuk kepada majikan yang dirujuk.

Ini tertakluk kepada terma dan syarat berikut:

 • Majikan baru perlu dirujuk menggunai pautan promosi berikut https://www.freelancer.com/no-commission.
 • Bagi mengelak kekeliruan, komisyen projek freelancer 0% itu hanya tertakluk kepada kerja baru yang dilakukan oleh freelancer yang telah mohon dan berjaya untuk promosi ini, khusus untuk majikan yang permohonan itu berkaitan. Projek baru ini perlu dijalankan setelah majikan itu membuat akaun baru di Freelancer.com dan dimulakan menggunakan akaun itu.
 • Komisyen projek caj untuk pekerja hanya diturunkan dari 10% kepada 0% melalui promosi ini. Caj yang lain tidak akan ditukar termasuk tapi terhad kepada komisyen majikan dan juga caj transaksi.
 • Promosi ini tidak boleh digunakan untuk peraduan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menilai klasifikasi majikan sebagai majikan baru untuk tujuan promosi ini, untuk memastikan kegunaan adil bagi promosi ini. Majikan perlu bekerja dan membayar pekerja yang memohon untuk menggunakan promosi ini sebelum bermulanya promosi ini, sebagai contoh dari platform lain. Pekerja perlu menunjukkan bukti ini sebelum kerja dan bayaran sebelum layak untuk pengurangan komisyen. Untuk layak bagi promosi ini, majikan tidak boleh ada akaun aktif di Freelancer.com dimana tiada sebarang bayaran dalam 6 bulan terdahulu bagi pembikinan akaun baru.
 • Semua elemen lain User Agreement masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/about/terms.
 • Semua elemen Caj dan Bayaran komponen dari Terma Tambahan masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/feesandcharges.
 • Freelancer boleh memohon kedua dua belah pihak untuk isi dan sempurnakan profil dan/atau pass identiti semakan sebelum bayaran diberikan.
 • Freelancer boleh memohon butiran mana mana projek dari mana pengurangan komisyen dipakai dan sepatutnya cukup.
 • Promosi ini boleh ditarik dari pengguna tertentu, jika reversal besar, penipuan atau chargeback dilihat, jika Freelancer percaya bahawa ada risiko dana boleh di caj kembali, dalam kes pertikaian antara majikan dan pekerja atau mana mana alasan lain.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menidakkan penggunaan promosi ini, dengan kehormatan kepada penggunaan adil kepada promosi ini, dan untuk mengelakkan dari sebarang kes penipuan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk memohon informasi yang lanjut dari mana mana pihak yang memohon untuk promosi ini, untuk menyiasat penipuan dan juga pengurusan risiko dan juga perkara yang berkaitan
 • Freelancer berhak untuk membatalkan atau menukar promosi ini pada bila bila masa.
 • Freelancer berhak untuk membatalkan promosi ini di mana mana negara jika ia nampak melanggar peraturan dan undang undang untuk memberikan promosi ini kepada pendudukan negara tersebut.

Pelan Keahlian

Pilih dari pelan keahlian yang pelbagai untuk menentukan yuran yang anda bayar untuk perkhidmatan kami. Anda boleh bekerja di laman ini sama ada sebagai seorang majikan atau pekerja bebas yang berkeahlian percuma, atau mendapat faedah-faedah tambahan sebagai ahli berbayar dengan menaik taraf kepada pelan berbayar.

Keahlian akan diperbaharui pada sama ada secara bulanan atau tahunan pada ulangtahun langganan anda, melainkan ia dibatalkan. Jika wang tidak mencukupi kami akan cuba memperbaharui keahlian anda sehingga 30 hari, sehingga wang telah tersedia.

Anda boleh membatalkan keahlian anda pada bila-bila masa di laman tetapan pengguna, di mana akan membatalkan pengebilan di penghujung tempoh langganan anda tanpa caj tambahan.

Lihat pelan keahlian kami

Yuran Lain

Projek

Yuran-yuran berikut adalah dikenakan mengikut pilihan bagi perkhidmatan tambahan. Melainkan pada sebaliknya diperincikan mengikut faedah diberi dalam pelan keahlian berbayar:

Paparkan Projek PERCUMA
Ditampilkan RM39.00 MYR
Segera RM39.00 MYR
Persendirian RM89.00 MYR
Sepenuh Masa RM816.00 MYR
Perekrut RM89.00 MYR
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) RM89.00 MYR
Perjanjian Hak Intelek RM89.00 MYR
Dimeteraikan RM39.00 MYR
Keutamaan RM16.50 MYR
Lanjutkan RM33.00 MYR
Padam RM16.50 MYR

Pertandingan-pertandingan

Yuran-yuran berikut adalah dikenakan mengikut pilihan bagi perkhidmatan tambahan. Melainkan pada sebaliknya diperincikan mengikut faedah diberi dalam pelan keahlian berbayar:

Paparkan Peraduan PERCUMA
Menganugerah peraduan PERCUMA
Menganugerah kepada freelancer tambahan PERCUMA
Dijamin PERCUMA
Ditampilkan RM99.00 MYR
Peraduan Teratas RM99.00 MYR
Segera RM120.00 MYR
Serlahkan RM49.50 MYR
Dimeteraikan RM99.00 MYR
Persendirian RM66.00 MYR
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) RM65.00 MYR
Lanjutkan Kos:
3 hari = 15% daripada hadiah peraduan
5 hari = 20% daripada hadiah peraduan
7 hari = 30% daripada hadiah peraduan
14 hari = 40% daripada hadiah peraduan
21 hari = 50% daripada hadiah peraduan
Separuh daripada kos tersebut akan digunakan untuk meningkatkan hadiah peraduan (dibundarkan ke nombor bulat yang terdekat).
Buka kunci RM16.50 MYR

Yuran Bidaan

Membida projek PERCUMA
Bida Ditaja 0.75% amaun bidaan (minimum $5.00 USD, maksimum $20.00 USD)
Serlahkan Bida RM3.30 MYR

Yuran Penyertaan Peraduan

Serah Entri PERCUMA
Penyertaan Termeterai RM2.00 MYR
Serlahkan Penyertaan RM2.00 MYR

Yuran Direktori

Penajaan direktori Dipilih pada waktu ketika penajaan (minimum RM165.00 MYR)

Peperiksaan

Ambil peperiksaan Bergantung kepada peperiksaan. Seperti yang diperincikan sebelum pembelian. Secara tipikalnya sama ada percuma, RM16.50 MYR, RM33.00 MYR, atau RM49.50 MYR.

Yuran Transaksi

Transaction fees incurred for using Credit Card, PayPal or Skrill.* RM0.99 MYR + 2.3%
Deposit Bank Tempatan PERCUMA
Pindahan Kawat Antarabangsa RM49.50 MYR
*Australian users incur $0.30AUD + 0.99% for Credit/Debit card transactions.

Yuran Timbang Tara

Yuran arbitrasi untuk masalah milestone adalah RM16.50 MYR atau 5%, mengikut yang mana yang lebih tinggi.

Sistem penyelesaian masalah kami direka untuk membenarkan kedua-dua pihak untuk menyelesaikan masalah tentang pembayaran milestone dalam kalangan mereka tanpa hukuman.

Selepas 4 hari masalah telah dilaporkan (atau 7 hari jika masalah tersebut dilaporkan oleh pekerja bebas) mana-mana pihak boleh mencadangkan untuk menggerakkan masalah tersebut ke hukuman berbayar. Pihak yang lain kemudiannya akan mempunyai lagi 4 hari untuk bersetuju membayar yuran ini dan bagi kedua-dua pihak untuk menghantar apa-apa bukti terakhir. Jika pihak yang lain gagal untuk membayar dalam tempoh tersebut, mereka akan kalah pada masalah tersebut.

Yuran timbangtara akan dikembalikan kepada pemenang pertikaian.

Yuran Pengeluaran

Yuran boleh dilevikan sebagai pilihan bergantung kepada kaedah penarikan. Yuran tambahan boleh dilevikan oleh pihak ketiga yang menawarkan kaedah penarikan.

Pengeluaran Segera PERCUMA
PayPal PERCUMA
Skrill (Moneybookers) PERCUMA
Kad Debit Payoneer PERCUMA
Kawat Antarabangsa RM82.50 MYR

Kami mengenakan pengeluaran minimum, selepas yuran, sebanyak USD $30.

Yuran Penyelenggaraan

Akaun-Akaun Pengguna yang tidak log masuk selama enam bulan akan dikenakan yuran penyelenggaraan sehingga RM33.00 MYR setiap bulan sehingan sama ada akaun tersebut ditamatkan atau diaktifkan semula bagi kos-kos penyimpanan, lebar jalur, khidmat sokongan dan pengurusan bagi menyediakan penajaan profil pengguna, penyimpanan portfolio, penyenaraian dalam direktori, peruntukan bagi perkhidmatan UpahSaya, penyimpanan fail dan penyimpanan mesej. Yuran-yuran ini akan dipulangkan semula atas permintaan pengguna dalam pengaktifan semula yang kerap.

Cukai

Penduduk-penduduk Australia adalah tertakluk pada GST 10%. Lain-lain cukai kerajaan mungkin dikenakan, bergantung pada kawasan anda.

Perjanjian Pengguna

Yuran dan caj yang dirumuskan pada laman ini adalah ditadbir mengikut terma Freelancer Perjanjian Pengguna dan polisi laman yang berkaitan. Perjanjian Pengguna adalah termasuk terma-terma lain yang penting dan perlu dibaca sepenuhnya. Terutamanya pada seksyen 23 dalam Perjanjian Pengguna di mana ia perincikan akibat-akibat melibatkan penamatan bagi pelanggaran Perjanjian Pengguna. Akibat-akibat tersebut boleh melibatkan denda-denda bagi kerosakan yang berlaku pada Freelancer atas tindakan yang melanggar Perjanjian Pengguna tersebut.