Yuran dan Caj Freelancer

Untuk Majikan

Projek

Freelancer adalah percuma untuk mendaftar, memaparkan projek, menerima bida daripada pekerja bebas, menyemak portfolio pekerja bebas dan membincangkan keperluan projek. Jika anda memilih untuk menganugerahkan projek tersebut, dan pekerja bebas tersebut menerimanya, kami akan mengecaj anda dengan yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan.

Kos dan bagaimana yuran ini dikenakan bergantung kepada jenis projek tersebut.

Untuk projek harga tetap, yuran sebanyak 3% atau $3.00 USD (yang mana lebih besar) dikenakan pada masa projek yang telah dianugerahkan oleh anda telah diterima oleh setiap pekerja bebas yang anda anugerah. Jika anda kemudiannya membayar pekerja bebas lebih daripada jumlah bida asal kami juga akan mengenakan yuran projek pada apa-apa pembayaran lebihan.

Bagi projek mengikut jam, yuran sebanyak 3% dikenakan pada setiap pembayaran yang anda buat kepada pekerja bebas.

Anda boleh membatalkan projek tersebut daripada papan pemuka pada bila-bila masa dalam tempoh sehingga tujuh (7) hari selepas projek tersebut telah diterima bagi mendapat pemulangan penuh yuran anda.

Pilihan naik taraf projek boleh dibeli.

Peraduan

Ketika pemaparan sebuah pertandingan, para majikan perlu menyediakan dana sama banyak dengan jumlah hadiah pertandingan. Kami mempunyai Jaminan Pemulangan Kembali bagi hadiah wang ini.

Jaminan Pemulangan Kembali ini membenarkan anda untuk mendapatkan semula wang anda dalam tempoh sehingga 30 hari daripada penutupan pertandingan jika anda tidak berpuas hati dengan entri-entri yang dihantarkan. Anda akan diberi semula wang tersebut dengan cara menghubungi khidmat sokongan.

Ambil perhatian bahawa pemulangan wang kembali tidak tersedia dalam 'Pertandingan terjamin', dan pemulangan wang kembali ini tidak termasuk mana-mana naik taraf yang anda mungkin telah pilihkan bagi pertandingan tersebut. Jika anda telah memilih sebuah entri sebagai pemenang dan telah melengkapkan penyerahan pertandingan, di mana anda telah melepaskan hadiah wang kepada mereka, anda tidak layak untuk mendapat pemulangan wang kembali.

Tidak ada yuran peraduan untuk pemaparan dan penganugerahan peraduan bagi majikan.

Setiap entri tambahan yang dianugerahkan juga akan memerlukan bayaran hadiah untuk entri tersebut.

Naik taraf peraduan pilihan boleh dibeli.

Perkhidmatan

Semasa memesan perkhidmatan, majikan mesti menyediakan dana yang bersamaan dengan jumlah harga perkhidmatan. Pembayaran adalah dilindungi oleh Sistem Pembayaran Pencapaian Freelancer. Hanya lepaskan pembayaran sebaik sahaja anda 100% gembira dengan kerja yang telah dihantar.

Untuk Freelancer

Freelancer bebas mendaftar, membuat profil, memilih kemahiran daripada projek yang anda minati, muat naik portfolio, terima notis projek, bincangkan butiran projek dengan majikan, bida projek (ahli percuma menerima pada mulanya 8 bida setiap bulan) dan memasuki peraduan.

Pilihan naik taraf bida boleh dibeli untuk mempromosikan bida.

Projek

Bagi projek berharga tetap, jika anda telah dianugerahkan sebuah projek, dan anda menerimanya, kami mengenakan caj sedikit yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan. Jika anda kerap dibayar lebih daripada amaun bida yang asal, kami juga akan mengenakan yuran projek pada mana-mana bayaran terlebih bayar.

Bagi projek mengikut jam, yuran ini dilebikan setiap pembayaran pada ketika ia dibuatkan oleh majikan kepada anda.

Yuran untuk projek harga tetap ialah 10% atau $5.00 USD, yang mana lebih besar, dan 10% untuk projek ikut jam.

Peraduan

Menghantar entri ke pertandingan adalah percuma. Yuran pertandingan dikenakan apabila anda dianugerahkan hadiah pertandingan. Yuran ini dikenakan apabila hadiah tersebut dilepaskan, iaitu selepas pertandingan itu telah dianugerahkan kepada anda dan penyerahan bahan-bahan entri telah dilengkapkan kepada kepuasan hati pemapar pertandingan.

Yuran peraduan pekerja bebas ialah 10% atau $5.00 USD, yang mana lebih besar.

Perkhidmatan

Sekiranya anda kemudiannya diupah untuk melakukan Perkhidmatan tersebut, yuran sebanyak 20% dari jumlah harga perkhidmatan akan dicaj. Ini akan dicaj semasa perkhidmatan ditempah dengan cara memotongnya daripada pembayaran yang anda terima.

Program Freelancer Keutamaan

Jika anda dalam Program Freelancer Pilihan, anda akan dicaj 15% yuran projek apabila anda menganugerah dan menerima projek Perekrut. Ini tidak akan dicaj bayaran terdahulu, seperti pada projek tetap, tetapi apabila anda menerima pembayaran.

Bayaran balik sebagai Kredit Bonus

Kadangkala, pemulangan kembali yuran mungkin dikenakan sebagai kredit bonus. Bonus ini hanya boleh digunakan di laman ini, dan tidak boleh dikeluarkan atau dipindahkan. Bonus ini akan luput dalam 90 hari dari tarikh resit.

0% Yuran Promosi

Komisen projek Freelancer yang dikenakan untuk pekerja bebas yang merujuk majikan baru yang tidak mempunyai akaun sedia ada di Freelancer.com dan siapa yang menyertai dan mencipta akaun baru, akan dikurangkan dari 10% hingga 0% untuk semua projek di masa hadapan yang dilakukan oleh pekerja bebas merujuk kepada majikan yang dirujuk.

Ini tertakluk kepada terma dan syarat berikut:

 • Majikan baru perlu dirujuk menggunai pautan promosi berikut https://www.freelancer.com/no-commission.
 • Untuk mengelakkan keraguan, komisen projek pekerja bebas dikurangkan sebanyak 0% hanya digunakan berhubung dengan kerja baru yang dilakukan oleh pekerja bebas yang telah berjaya memohon promosi ini untuk majikan khusus kepada permohonan yang berkaitan. Projek baru mesti dimulakan selepas majikan mencipta akaun baru di Freelancer.com dan dimulakan menggunakan akaun baru itu.
 • Yuran komisyen projek untuk pekerja bebas hanya diturunkan dari 10% hingga 0% di bawah promosi ini. Semua yuran dan caj lain masih tidak terjejas termasuk tetapi tidak terhad kepada komisen majikan dan yuran transaksi.
 • Promosi ini tidak boleh digunakan untuk peraduan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menilai klasifikasi majikan sebagai majikan baru untuk tujuan promosi ini, untuk memastikan kegunaan adil bagi promosi ini. Majikan perlu bekerja dan membayar pekerja yang memohon untuk menggunakan promosi ini sebelum bermulanya promosi ini, sebagai contoh dari platform lain. Pekerja perlu menunjukkan bukti ini sebelum kerja dan bayaran sebelum layak untuk pengurangan komisyen. Untuk layak bagi promosi ini, majikan tidak boleh ada akaun aktif di Freelancer.com dimana tiada sebarang bayaran dalam 6 bulan terdahulu bagi pembikinan akaun baru.
 • Semua elemen lain User Agreement masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/about/terms.
 • Semua elemen Caj dan Bayaran komponen dari Terma Tambahan masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/feesandcharges.
 • Freelancer boleh memohon kedua dua belah pihak untuk isi dan sempurnakan profil dan/atau pass identiti semakan sebelum bayaran diberikan.
 • Freelancer boleh memohon butiran mana mana projek dari mana pengurangan komisyen dipakai dan sepatutnya cukup.
 • Promosi ini boleh ditarik dari pengguna tertentu, jika reversal besar, penipuan atau chargeback dilihat, jika Freelancer percaya bahawa ada risiko dana boleh di caj kembali, dalam kes pertikaian antara majikan dan pekerja atau mana mana alasan lain.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menidakkan penggunaan promosi ini, dengan kehormatan kepada penggunaan adil kepada promosi ini, dan untuk mengelakkan dari sebarang kes penipuan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk memohon informasi yang lanjut dari mana mana pihak yang memohon untuk promosi ini, untuk menyiasat penipuan dan juga pengurusan risiko dan juga perkara yang berkaitan
 • Freelancer berhak untuk membatalkan atau menukar promosi ini pada bila bila masa.
 • Freelancer berhak untuk membatalkan promosi ini di mana mana negara jika ia nampak melanggar peraturan dan undang undang untuk memberikan promosi ini kepada pendudukan negara tersebut.

Pelan Keahlian

Pilih dari pelbagai pelan keahlian untuk menentukan yuran anda membayar perkhidmatan kami. Anda boleh bekerja di laman web ini sama ada sebagai majikan atau pekerja bebas sebagai ahli percuma, atau mendapat faedah tambahan sebagai ahli berbayar dengan menaik taraf kepada pelan berbayar.

Keahlian akan berulang pada setiap bulan atau tahunan pada hari ulang tahun langganan anda, melainkan dibatalkan. Sekiranya dana tidak mencukupi kami akan cuba memperbaharui keahlian anda sehingga 30 hari, sehingga dana disediakan.

Anda boleh membatalkan keahlian anda pada bila-bila masa dari halaman tetapan pengguna, yang akan menghentikan pengebilan pada akhir anda tempoh langganan tanpa kos tambahan.

Lihat pelan keahlian kami

Yuran Lain

Projek

Yuran-yuran berikut adalah dikenakan mengikut pilihan bagi perkhidmatan tambahan. Melainkan pada sebaliknya diperincikan mengikut faedah diberi dalam pelan keahlian berbayar:

Paparkan Projek PERCUMA
Ditampilkan $9.00 USD
Segera $9.00 USD
Peribadi $19.00 USD
Sepenuh Masa $199.00 USD
Perekrut $9.50 USD
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) $19.00 USD
Perjanjian IP $19.00 USD
Sulit $9.00 USD
Keutamaan $5.00 USD
Lanjutkan $9.00 USD

Peraduan

Bayaran berikut dikenakan secara tambahan untuk perkhidmatan tambahan. Melainkan dinyatakan sebaliknya mengikut manfaat daripadapelan keahlian dibayar:

Paparkan Peraduan PERCUMA
Menganugerah peraduan PERCUMA
Menganugerah kepada freelancer tambahan PERCUMA
Dijamin PERCUMA
Ditampilkan $30.00 USD
Peraduan Teratas $30.00 USD
Segera $35.00 USD
Serlahkan $15.00 USD
Sulit $30.00 USD
Peribadi $25.00 USD
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) $20.00 USD
Lanjutkan Kos:
3 hari = 15% daripada hadiah peraduan
5 hari = 20% daripada hadiah peraduan
7 hari = 30% daripada hadiah peraduan
14 hari = 40% daripada hadiah peraduan
21 hari = 50% daripada hadiah peraduan
Separuh daripada kos tersebut akan digunakan untuk meningkatkan hadiah peraduan (dibundarkan ke nombor bulat yang terdekat).

Yuran Bidaan

Membida projek PERCUMA
Bida Ditaja 0.75% amaun bida (minimum $5.00 USD, maksimum $20.00 USD)
Serlahkan Bida $1.00 USD

Yuran Penyertaan Peraduan

Serah Entri PERCUMA
Penyertaan Termeterai $0.50 USD
Serlahkan Penyertaan $0.50 USD

Yuran Direktori

Penajaan direktori Dipilih pada waktu ketika penajaan (minimum $50.00 USD)

Periksa

Ambil peperiksaan Bergantung pada peperiksaan. Seperti yang dinyatakan sebelum membeli. Biasanya sama ada secara percuma, $5.00 USD,$10.00 USD, atau $15.00 USD.

Yuran Transaksi

Yuran transaksi dilakukan menggunakan Kad Kredit, PayPal atau Skrill. * $0.30 USD + 2.3%
Deposit Bank Tempatan PERCUMA
Pindahan Kawat Antarabangsa $15.00 USD
*Pengguna Australia menanggung $0.30AUD + 0.99% untuk transaksi Kad Kredit/Debit.

Yuran Timbang Tara

Yuran pengadilan untuk pertikaian perkembangan ialah $5.00 USD atau 5%, yang mana lebih besar.

Sistem penyelesaian masalah kami direka untuk membenarkan kedua-dua pihak untuk menyelesaikan masalah tentang pembayaran milestone dalam kalangan mereka tanpa hukuman.

Selepas 4 hari masalah telah dilaporkan (atau 7 hari jika masalah tersebut dilaporkan oleh pekerja bebas) mana-mana pihak boleh mencadangkan untuk menggerakkan masalah tersebut ke hukuman berbayar. Pihak yang lain kemudiannya akan mempunyai lagi 4 hari untuk bersetuju membayar yuran ini dan bagi kedua-dua pihak untuk menghantar apa-apa bukti terakhir. Jika pihak yang lain gagal untuk membayar dalam tempoh tersebut, mereka akan kalah pada masalah tersebut.

Yuran timbangtara akan dikembalikan kepada pemenang pertikaian.

Yuran Pengeluaran

Yuran boleh dilevikan sebagai pilihan bergantung kepada kaedah penarikan. Yuran tambahan boleh dilevikan oleh pihak ketiga yang menawarkan kaedah penarikan.

Pengeluaran Pantas PERCUMA
PayPal PERCUMA
Skrill (Moneybookers) PERCUMA
Kad Debit Payoneer PERCUMA
Kawat Antarabangsa $25.00 USD

Kami mengenakan pengeluaran minimum, selepas yuran, sebanyak USD $30.

Yuran Penyelenggaraan

Akaun Pengguna yang belum log masuk selama enam bulan akan menanggung yuran penyelenggaraan sehingga $10.00 USD setiap bulan sehingga sama ada akaun ditamatkan atau diaktifkan semula untuk penyimpanan, jalur lebar, sokongan dan kos pengurusan penyediaan hosting profil pengguna, storan portfolio, penyenaraian di direktori, penyediaan perkhidmatan HireMe, penyimpanan fail dan penyimpanan mesej. Yuran ini akan dibayar balik atas permintaan oleh pengguna pada pengaktifan semula seterusnya.

Cukai

Penduduk Australia adalah tertakluk kepada GST 10%. Cukai lain kerajaan mungkin dikenakan, bergantung kepada wilayah anda.

Perjanjian Pengguna

Yuran dan caj yang diringkaskan di halaman ini ditadbir oleh terma Freelancer Perjanjian Pengguna dan polisi tapak yang berkaitan. Perjanjian Pengguna termasuk terma penting lain dan harus dibaca sepenuhnya. Seksyen 23 dari Pengguna Perjanjian menentukan kesan penamatan untuk pelanggaran Perjanjian Pengguna. Kesan tersebut boleh termasuk denda untuk ganti rugi yang Freelancer akan mengekalkan hasil tindakan yang melanggar Perjanjian Pengguna.