Yuran dan Caj Freelancer

Untuk Majikan

Projek

Freelancer adalah percuma untuk mendaftar, memaparkan projek, menerima bida daripada pekerja bebas, menyemak portfolio pekerja bebas dan membincangkan keperluan projek. Jika anda memilih untuk menganugerahkan projek tersebut, dan pekerja bebas tersebut menerimanya, kami akan mengecaj anda dengan yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan.

Kos dan bagaimana yuran ini dikenakan bergantung kepada jenis projek tersebut.

For fixed price projects, a fee of 3% or RM9.90 MYR (whichever is greater) is levied at the time a project that has been awarded by you has been accepted by each freelancer you award. If you subsequently pay the freelancer more than the original bid amount we will also charge the project fee on any overage payments.

For hourly projects, a fee of 3% is levied on each payment that you make to the freelancer.

Anda boleh membatalkan projek tersebut daripada papan pemuka pada bila-bila masa dalam tempoh sehingga tujuh (7) hari selepas projek tersebut telah diterima bagi mendapat pemulangan penuh yuran anda.

Pilihan naik taraf projek boleh dibeli.

Peraduan

Ketika pemaparan sebuah pertandingan, para majikan perlu menyediakan dana sama banyak dengan jumlah hadiah pertandingan. Kami mempunyai Jaminan Pemulangan Kembali bagi hadiah wang ini.

Jaminan Pemulangan Kembali ini membenarkan anda untuk mendapatkan semula wang anda dalam tempoh sehingga 30 hari daripada penutupan pertandingan jika anda tidak berpuas hati dengan entri-entri yang dihantarkan. Anda akan diberi semula wang tersebut dengan cara menghubungi khidmat sokongan.

Ambil perhatian bahawa pemulangan wang kembali tidak tersedia dalam 'Pertandingan terjamin', dan pemulangan wang kembali ini tidak termasuk mana-mana naik taraf yang anda mungkin telah pilihkan bagi pertandingan tersebut. Jika anda telah memilih sebuah entri sebagai pemenang dan telah melengkapkan penyerahan pertandingan, di mana anda telah melepaskan hadiah wang kepada mereka, anda tidak layak untuk mendapat pemulangan wang kembali.

Tidak ada yuran peraduan untuk pemaparan dan penganugerahan peraduan bagi majikan.

Setiap entri tambahan yang dianugerahkan juga akan memerlukan bayaran hadiah untuk entri tersebut.

Naik taraf peraduan pilihan boleh dibeli.

Perkhidmatan

At the time of ordering a service, employers must provide funds equivalent to the total service price. The payment is protected by the Freelancer Milestone Payment System. Only release the payment once you are 100% happy with the work that has been delivered.

Untuk Freelancer

Freelancer adalah percuma untuk mendaftar, cipta profil, pilih kemahiran bagi projek yang anda minati, muat naik portfolio, terima notis projek, bincang maklumat projek dengan majikan, bida pada projek (ahli-ahli percuma menerima permulaan 8 bida setiap bulan) dan masuk pertandingan.

Naik taraf bida pilihan boleh dibeli untuk mempromosi sebuah bida.

Projek

Bagi projek berharga tetap, jika anda telah dianugerahkan sebuah projek, dan anda menerimanya, kami mengenakan caj sedikit yuran projek relatif kepada nilai bida yang dipilih, sebagai yuran pendahuluan. Jika anda kerap dibayar lebih daripada amaun bida yang asal, kami juga akan mengenakan yuran projek pada mana-mana bayaran terlebih bayar.

Bagi projek mengikut jam, yuran ini dilebikan setiap pembayaran pada ketika ia dibuatkan oleh majikan kepada anda.

The fee for fixed price projects is 10% or RM16.50 MYR, whichever is greater, and 10% for hourly projects.

Peraduan

Menghantar entri ke pertandingan adalah percuma. Yuran pertandingan dikenakan apabila anda dianugerahkan hadiah pertandingan. Yuran ini dikenakan apabila hadiah tersebut dilepaskan, iaitu selepas pertandingan itu telah dianugerahkan kepada anda dan penyerahan bahan-bahan entri telah dilengkapkan kepada kepuasan hati pemapar pertandingan.

The freelancer contest fee is 10% or RM16.50 MYR, whichever is greater.

Perkhidmatan

If you are subsequently hired to perform that Service, a 20% fee of the total service price is charged. This is charged when the service is ordered by way of a deduction from the payment you receive.

Program Freelancer Keutamaan

If you are in the Preferred Freelancer Program, you will be charged 15% project fee when you are awarded and accept a Recruiter project. This will not be charged upfront, like on regular projects, but rather when you receive the payment.

Bayaran balik sebagai Kredit Bonus

Kadangkala, pemulangan kembali yuran mungkin dikenakan sebagai kredit bonus. Bonus ini hanya boleh digunakan di laman ini, dan tidak boleh dikeluarkan atau dipindahkan. Bonus ini akan luput dalam 90 hari dari tarikh resit.

0% Fees Promotion

Freelancer project commissions charged for freelancers who refer new employers that do not have an existing account on Freelancer.com and who join and create a new account, will be reduced from 10% to 0%, for all future projects performed by the referring freelancer for the referred employer.

Ini tertakluk kepada terma dan syarat berikut:

 • Majikan baru perlu dirujuk menggunai pautan promosi berikut https://www.freelancer.com/no-commission.
 • For the avoidance of doubt, the reduced freelancer project commission of 0% applies only in relation to new work performed by the freelancer who has successfully applied for this promotion for the specific employer to whom the application relates. The new projects must commence after the employer creates a new account on Freelancer.com and be initiated using that new account.
 • Project commission fees for the freelancer only are lowered from 10% to 0% under this promotion. All other fees and charges remain unaffected including but not limited to employer commissions and transaction fees.
 • Promosi ini tidak boleh digunakan untuk peraduan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menilai klasifikasi majikan sebagai majikan baru untuk tujuan promosi ini, untuk memastikan kegunaan adil bagi promosi ini. Majikan perlu bekerja dan membayar pekerja yang memohon untuk menggunakan promosi ini sebelum bermulanya promosi ini, sebagai contoh dari platform lain. Pekerja perlu menunjukkan bukti ini sebelum kerja dan bayaran sebelum layak untuk pengurangan komisyen. Untuk layak bagi promosi ini, majikan tidak boleh ada akaun aktif di Freelancer.com dimana tiada sebarang bayaran dalam 6 bulan terdahulu bagi pembikinan akaun baru.
 • Semua elemen lain User Agreement masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/about/terms.
 • Semua elemen Caj dan Bayaran komponen dari Terma Tambahan masih digunapakai - rujuk https://www.freelancer.com/feesandcharges.
 • Freelancer boleh memohon kedua dua belah pihak untuk isi dan sempurnakan profil dan/atau pass identiti semakan sebelum bayaran diberikan.
 • Freelancer boleh memohon butiran mana mana projek dari mana pengurangan komisyen dipakai dan sepatutnya cukup.
 • Promosi ini boleh ditarik dari pengguna tertentu, jika reversal besar, penipuan atau chargeback dilihat, jika Freelancer percaya bahawa ada risiko dana boleh di caj kembali, dalam kes pertikaian antara majikan dan pekerja atau mana mana alasan lain.
 • Freelancer menyimpan hak untuk menidakkan penggunaan promosi ini, dengan kehormatan kepada penggunaan adil kepada promosi ini, dan untuk mengelakkan dari sebarang kes penipuan.
 • Freelancer menyimpan hak untuk memohon informasi yang lanjut dari mana mana pihak yang memohon untuk promosi ini, untuk menyiasat penipuan dan juga pengurusan risiko dan juga perkara yang berkaitan
 • Freelancer berhak untuk membatalkan atau menukar promosi ini pada bila bila masa.
 • Freelancer berhak untuk membatalkan promosi ini di mana mana negara jika ia nampak melanggar peraturan dan undang undang untuk memberikan promosi ini kepada pendudukan negara tersebut.

Pelan Keahlian

Pilih dari pelan keahlian yang pelbagai untuk menentukan yuran yang anda bayar untuk perkhidmatan kami. Anda boleh bekerja di laman ini sama ada sebagai seorang majikan atau pekerja bebas yang berkeahlian percuma, atau mendapat faedah-faedah tambahan sebagai ahli berbayar dengan menaik taraf kepada pelan berbayar.

Keahlian akan diperbaharui pada sama ada secara bulanan atau tahunan pada ulangtahun langganan anda, melainkan ia dibatalkan. Jika wang tidak mencukupi kami akan cuba memperbaharui keahlian anda sehingga 30 hari, sehingga wang telah tersedia.

Anda boleh membatalkan keahlian anda pada bila-bila masa di laman tetapan pengguna, di mana akan membatalkan pengebilan di penghujung tempoh langganan anda tanpa caj tambahan.

Lihat pelan keahlian kami

Yuran Lain

Projek

Yuran-yuran berikut adalah dikenakan mengikut pilihan bagi perkhidmatan tambahan. Melainkan pada sebaliknya diperincikan mengikut faedah diberi dalam pelan keahlian berbayar:

Paparkan Projek PERCUMA
Ditampilkan RM39.00 MYR
Segera RM39.00 MYR
Peribadi RM89.00 MYR
Sepenuh Masa RM816.00 MYR
Perekrut RM89.00 MYR
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) RM89.00 MYR
Perjanjian IP RM89.00 MYR
Sulit RM39.00 MYR
Keutamaan RM16.50 MYR
Lanjutkan RM33.00 MYR

Peraduan

Yuran-yuran berikut adalah dikenakan mengikut pilihan bagi perkhidmatan tambahan. Melainkan pada sebaliknya diperincikan mengikut faedah diberi dalam pelan keahlian berbayar:

Paparkan Peraduan PERCUMA
Menganugerah peraduan PERCUMA
Menganugerah kepada freelancer tambahan PERCUMA
Dijamin PERCUMA
Ditampilkan RM99.00 MYR
Peraduan Teratas RM99.00 MYR
Segera RM120.00 MYR
Serlahkan RM49.50 MYR
Sulit RM99.00 MYR
Peribadi RM66.00 MYR
Perjanjian Kerahsiaan (NDA) RM65.00 MYR
Lanjutkan Kos:
3 days = 15% daripada hadiah peraduan
5 days = 20% daripada hadiah peraduan
7 days = 30% daripada hadiah peraduan
14 days = 40% daripada hadiah peraduan
21 days = 50% daripada hadiah peraduan
Separuh daripada kos tersebut akan digunakan untuk meningkatkan hadiah peraduan (dibundarkan ke nombor bulat yang terdekat).

Yuran Bidaan

Membida projek PERCUMA
Bida Ditaja 0.75% of bid amount (minimum $5.00 USD, maximum $20.00 USD)
Serlahkan Bida RM3.30 MYR

Yuran Penyertaan Peraduan

Serah Entri PERCUMA
Penyertaan Termeterai RM2.00 MYR
Serlahkan Penyertaan RM2.00 MYR

Yuran Direktori

Penajaan direktori Dipilih pada waktu ketika penajaan (minimum RM165.00 MYR)

Periksa

Ambil peperiksaan Dependent on exam. As specified prior to purchase. Typically either free, RM16.50 MYR, RM33.00 MYR, or RM49.50 MYR.

Yuran Transaksi

Yuran transaksi dilakukan menggunakan Kad Kredit, PayPal atau Skrill. * RM0.99 MYR + 2.3%
Deposit Bank Tempatan PERCUMA
Pindahan Kawat Antarabangsa RM49.50 MYR
*Australian users incur $0.30AUD + 0.99% for Credit/Debit card transactions.

Yuran Timbang Tara

The arbitration fee for a milestone dispute is RM16.50 MYR or 5%, whichever is greater.

Sistem penyelesaian masalah kami direka untuk membenarkan kedua-dua pihak untuk menyelesaikan masalah tentang pembayaran milestone dalam kalangan mereka tanpa hukuman.

Selepas 4 hari masalah telah dilaporkan (atau 7 hari jika masalah tersebut dilaporkan oleh pekerja bebas) mana-mana pihak boleh mencadangkan untuk menggerakkan masalah tersebut ke hukuman berbayar. Pihak yang lain kemudiannya akan mempunyai lagi 4 hari untuk bersetuju membayar yuran ini dan bagi kedua-dua pihak untuk menghantar apa-apa bukti terakhir. Jika pihak yang lain gagal untuk membayar dalam tempoh tersebut, mereka akan kalah pada masalah tersebut.

Yuran timbangtara akan dikembalikan kepada pemenang pertikaian.

Yuran Pengeluaran

Yuran boleh dilevikan sebagai pilihan bergantung kepada kaedah penarikan. Yuran tambahan boleh dilevikan oleh pihak ketiga yang menawarkan kaedah penarikan.

Pengeluaran Pantas PERCUMA
PayPal PERCUMA
Skrill (Moneybookers) PERCUMA
Kad Debit Payoneer PERCUMA
Kawat Antarabangsa RM82.50 MYR

Kami mengenakan pengeluaran minimum, selepas yuran, sebanyak USD $30.

Yuran Penyelenggaraan

User Accounts that have not logged in for six months will incur a maintenance fee of up to RM33.00 MYR per month until either the account is terminated or reactivated for storage, bandwidth, support and management costs of providing hosting of the user's profile, portfolio storage, listing in directories, provision of the HireMe service, file storage and message storage. These fees will be refunded upon request by users on subsequent reactivation.

Cukai

Australian residents are subject to GST of 10%. Other government taxes may apply, depending on your region.

Perjanjian Pengguna

The fees and charges summarised on this page are governed by the terms of the Freelancer User Agreement and related site policies. The User Agreement includes other important terms and should be read in full. In particular section 23 of the User Agreement specifies the consequences of termination for violations of the User Agreement. Those consequences can include fines for damages that Freelancer will sustain as a result of actions that breach the User Agreement.